Koppoters op berkenbast

 
Onfim woonde halverwege de dertiende eeuw in Novgorod (nu: Veliki Novgorod), in Noord-Rusland. Hij leerde niet schrijven op papier, maar op boomschors. Soms tekende hij daar poppetjes bij:
Koppoters op berkenbast - foto: Jos Schaeken, CC by-nc-nd
Aan de harkhanden kun je zien dat hij het tellen hier nog niet helemaal onder de knie heeft :-)

Er zijn zeventien stukjes berkenbast gevonden met schrijfsels en droedels van Onfim. Naast een tekening van een ruiter te paard schreef hij zijn naam. Zo weten we hoe hij heette.

Jos Schaeken, Stemmen op berkenbast (online publicatie OAPEN library)
Gevonden via: het blog van boekhistoricus Erik Kwakkel

2 thoughts on “Koppoters op berkenbast

  1. Beste Judy,
    Vandaag gaat het bij de Natuurwacht in Delft (kinderen van groep 8-10 jaar) over bomen in de winter. Te herkennen aan knoppen en schors. Ik verzamelde al een tijdje berkenbast. Hier dichtbij staat een boom waar af en toe hele stukken bast naast op de grond liggen. Straks gaan de kinderen een briefje schrijven op een stukje berkenbast. Toen ik meer weetjes zocht, vond ik jouw blog! Wat ontzettend leuk. Dat er zo lang geleden een kind op berkenbast tekenende en schreef. Dat kan ik nu ook aan de kinderen vertellen. Weet je nog, Boeken Maken met cursisten in Delft?
    Groeten van Tineke.

  2. Ha Tineke,

    Ja, bijzonder hè, die vondsten!
    En die excursie van jou lijkt me ook voor andere leeftijden heel leuk.

    Een paar jaar geleden was ik in Riga. Op de eindexamenexpositie van de kunstacademie daar bleek berkenbast ook weer helemaal terug te zijn als duurzaam materiaal voor allerlei ‘industrial design’.

    Aan onze prentenboekencursus in Delft heb ik heel goeie herinneringen!

    Groet,
    Judy

    P.S. De links in deze blogpost klopten niet meer, ik heb ze nu aangepast. Het boek van Jos Schaeken is gratis te downloaden en staat vol met afbeeldingen + vertalingen van berkenbastteksten uit het dagelijks leven van middeleeuws Novgorod.

Reacties zijn gesloten.